Skip to the main content.
Let's connect

2 min read

Moet je als merk nu al in de metaverse stappen?

De term ‘metaverse’ spreekt tot de verbeelding. Niet alleen Zuckerberg is overtuigd dat dit dé toekomst is, ook tal van grote merken springen al op de kar. Moet je als (kleiner) merk ook bezig zijn met wat er zich afspeelt in deze digitale werelden? En nog belangrijker: moet elk merk de stap naar de metaverse nu al wagen? Kristel Vanderlinden, founder van FutureKind en Head of Innovation en Intelligence bij +KOO, neemt ons mee in de mytische metaverse.

 

METAVERSE WAT?

Eerst en vooral: er bestaat niet zoiets als ‘Dé Metaverse’. Marc Zuckerberg doopte Facebook dan wel tot ‘Meta’, maar dat is lang niet het enige platform dat zichzelf metaverse mag noemen. Kristel vertelt: “De term metaverse werd voor het eerst gebruikt in een sciencefictionroman, ‘Snow Crash’ van Neal Stephenson, en is dus lang niet nieuw. Maar tegenwoordig staat het voor een verzameling van digitale werelden, virtuele 3D-realiteiten, waarin je jezelf kan begeven. Daarbij maak je gebruik van een avatar, een digitale representatie van jezelf.” Momenteel bestaan er al tal van metaverses die doorgaans game-based zijn, zoals bijvoorbeeld Fortnite of The Sandbox. Maar vaak ligt de hoofdfocus op het leggen van sociale connecties wereldwijd.

 

GECENTRALISEERD VS. GEDECENTRALISEERD

Volgens Kristel bestaan er twee soorten metaverses: gecentraliseerde en gedecentraliseerde. “Die eersten zijn in handen van ‘the happy few’, grote spelers zoals Zuckerberg. Als gebruiker geef je een stukje van je privacy op in ruil voor toegang tot het platform. Bedrijven investeren nu al miljarden in dit soort metaverses en hebben maar één doel: zoveel mogelijk winst maken.”
“Gedecentraliseerde metaverses zijn een stuk filosofischer qua insteek. Ze bestaan — nu nog — vanuit een democratische gedachte: iedereen (rijk én arm) heeft recht op informatie. Deze platformen, zoals Decentraland bijvoorbeeld, zijn eigendom van de gebruikers en dienen dus niet om één persoon of bedrijf te verrijken.”

 

IN Z’N KINDERSCHOENEN

“Het is niet omdat de term Metaverse en de gedachte erachter al meer dan 20 jaar oud zijn, dat de metaverse al ver ontwikkeld is”, benadrukt Kristel. “De technologieën erachter worden nu volop ontplooid. Er gaan dan ook gigantische budgetten naar de ontwikkeling van de metaverse tot een breed toegankelijk platform. Want momenteel zijn het toch nog voornamelijk early adopters, gamers en innovators die er zich al in begeven.

 

DE GROTE CREATIVITEIT

Als de technologie nog in zijn kinderschoen staat, is het dan nog te vroeg om je als merk in de metaverse te begeven? Zeker niet, volgens Kristel: “Fashion brands nemen nu het voortouw en bewijzen wat voor creatieve dingen je als merk in de metaverse kan doen.” Luxemerken als Gucci kopen bijvoorbeeld een perceel en openen er dan een conceptstore waar je echte of digitale producten kan kopen. Dat het aanslaat, bewijst de grote omzet die zo’n merken nu al draaien in de metaverse.

 

FASHION BRANDS NEMEN NU HET VOORTOUW EN BEWIJZEN WAT VOOR CREATIEVE DINGEN JE ALS MERK IN DE METAVERSE KAN DOEN.

KRISTEL VANDERLINDEN

Innovation + Intelligence expert +KOO en Founder FutureKind

 

META-INCLUSIVITEIT

Maar er zijn ook merken die meer dan enkel winst beoogen, en zich ook in de metaverse toeleggen op hun social purpose. Dove is daar een mooi voorbeeld van volgens Kristel. “Meta-inclusivity is één van mijn stokpaardjes. Want ook in de metaverse moeten we inclusiviteit en diversiteit omarmen. Daarom breidde Dove zijn ‘Real beauty’-campagne uit naar de metaverse met ‘Real virtual beauty’. Samen met de makers van Unreal Engine creëerden ze avatars gebaseerd op echte vrouwen. Een mooie en welkome afwisseling met de overgesexualiseerde avatars die game-ontwikkelaars — vaak mannen — designen.”

 

OOK VOOR JOUW MERK?

“Als je merk een sociale pupose heeft, is het evident(er) om de stap naar de metaverse te zetten. Je moet vooral beseffen dat het belangrijkste doel het verbinden van mensen is.” Kristel benadrukt wel dat niet élk merk meteen in de metaverse moet investeren: “Als je merk een sociale pupose heeft, is het evident(er) om de stap naar de metaverse te zetten. Je moet vooral beseffen dat het belangrijkste doel het verbinden van mensen is. Vraag je ook af of je doelgroep zich al in de metaverse bevindt. Doen ze dat niet, dan heeft het — voorlopig — weinig zin om dat als merk wel te doen.”

Wil je inspiratie en nieuws ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!